Felszámolási jog

A fizetésképtelenségi eljárások joga

A szakterület vezetője: 

Dr. Varga M. Péter

A hirtelen változó gazdasági és piaci körülmények okán egyre több vállalkozás küzd likviditási problémákkal. A fizetésképtelenség határán a társaságok több formális eljárás közül választhatnának, ennek ellenére a szerkezetátalakítási és reorganizációs eljárások egyelőre nem népszerűek, illetve a csődeljárás lehetőségével is viszonylag kevés cég él. Mindezek következménye a felszámolási eljárások viszonylag magas száma.
Irodánk a felszámolási eljárásban érintett bármelyik félnek tud jogi támogatást nyújtani, a hitelezőknek, az adós társaságnak, vagy akár a felszámoló szervezetnek.
Kapcsolat 

Szolgáltatások

Hitelezők jogi támogatása
Hitelező az, akinek a felszámolási eljárásban az adóssal szemben jogerős és végrehajtható bírósági, véglegessé vált és végrehajtható hatósági határozaton vagy más végrehajtható okiraton alapuló, nem vitatott vagy elismert, lejárt pénz- vagy pénzben kifejezett vagyoni követelése van.
Ügyfeleinket képviseljük a hitelezői választmányban, vagy hitelezői képviselőként járunk el a felszámolási eljárásban, illetve segítjük Ügyfeleinket abban, hogy követelésüket a leghatékonyabban tudják érvényesíteni.
Felszámolók, illetve adós társaságok jogi támogatása
Minden felszámoló szervezet köteles jogi apparátust működtetni, de sokszor van olyan jogi probléma, amelyhez speciális, szakjogászi (pld. munkajogi szakjogászi vagy adatvédelmi szakjogászi) támogatásra van szükség.
A felszámolási eljárásban a felszámoló a munkáltatói jogok gyakorlója, illetve felel az adatkezelési műveletek jogszerűségéért.
Irodánk az ezekhez kapcsolódó belső folyamatok bonyolításában tud szerepet vállalni.
Csoportos létszámleépítések bonyolítása
A nagyobb cégeknél a felszámolási eljárások szükségszerű velejárója a csoportos létszámleépítés. Az „52 napos szabály” -hoz kapcsolódó értelmezési nehézségek, a „távozók” és „maradók” kiválasztásának metodikája, a bonyolítás emberségessé ugyanakkor gördülékennyé tétele komoly rutint igényel.
Jogi segítség bérgarancia-támogatás igénybevételéhez
Akár az adós társaságot, akár az adós társaság által igénybe vett munkaerő-kölcsönző szervezetet vagy iskolaszövetkezetet tudjuk támogatni a bérgarancia támogatások lehívásában. Az adós által meg nem fizetett munkaerő-kölcsönzési díj, illetve a foglalkoztató szövetkezetek részére meg nem fizetett szolgáltatási díj döntő része ugyanis a Bérgarancia Alap terhére megelőlegezhető.
Lighthouse Legal - Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda
 
+36 30 382 9220
iroda@lighthouselegal.hu
Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.
© 2024 Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda