Átvegyem vagy megtagadjam?

Vitatott munkáltatói felmondások az intézkedés közlésétől a munkaügyi perig

2024.05.19.

Évente többször ismétlődő szokásos telefonbeszélgetés:

„Ügyvéd Úr, bocsánat, hogy ilyen későn hívom...

Semmi baj, miben segíthetek?

Holnap reggel 9 órára behívatott a vezetőség. Minden jel arra utal, hogy ki akarnak rúgni.

Bemenjek egyáltalán? Kiírassam magam az orvosnál? Vagy adjak Önnek meghatalmazást és beszél velük helyettem Ön? Engem simán megvezetnek...”


  • A sorsodat nem kerülheted el!

Ha a munkáltató meg kíván Tőled szabadulni, hidd el, megtalálja a módját, hogy ezt megtegye. Sokan ilyenkor a bizonytalanság okozta félelemben keresőképtelen állományba vetetik magukat. A munkavállaló keresőképtelenségének felülvizsgálatát a 102/1995. (VIII.25.) Korm. rendelet szerint a munkáltató jogosult elrendelni. A vizsgálatot a munkáltató a betegszabadság, illetőleg a táppénz igénybevétele alatt a fővárosi és megyei kormányhivataloknál tudja kezdeményezni. Ez azt jelenti, ha a „nagy” ötletedbe egy ismerős orvost vonsz be, és valójában kutya bajod, csak nincs kedved bemenni a munkahelyedre, akkor még őt is bajba sodorhatod! A munkáltató egyebekben a keresőképtelenség ideje alatt is megszüntetheti a jogviszonyod, ez esetben a felmondási idő majd a keresőképtelen állapot megszűnését követően indul.

  • Vedd át!

Ha átnyújtják a felmondásod, figyelmesen olvasd el, és tedd fel a kérdéseidet. Ha hozzá sem nyúlsz, vagy visszaadod, esetleg nem vagy hajlandó aláírni, akkor a munkáltató képviselői erről egy jegyzőkönyvet fognak felvenni, hogy bár a felmondás átnyújtásra került, az átvételt megtagadta a munkavállaló. Természetesen az erről készült jegyzőkönyv aláírását is megtagadhatod. De ezzel nem nyersz időt, a jognyilatkozat ettől még közöltnek fog minősülni. 

Más a helyzet, ha közös megegyezéses megszüntetést javasolnak, esetleg ezt párhuzamosan teszik ki az asztalodra egy felmondás-tervezettel együtt. Helyzetfüggő, hogy ez kényszernek (Ptk. 6:91.§) minősíthető-e, alapesetben erre a munkáltatónak van módja. Ez esetben jogod van időt kérni, gondolkodni, ügyvédet felhívni! Ha erre nem kapsz lehetőséget, akkor jó eséllyel támadható lesz a megállapodás. Ökölszabályként annyi elmondható, hogy a munkáltató által kezdeményezett közös megegyezéses jogviszony megszüntetést akkor érdemes elfogadni, ha a benne foglalt kompenzáció mértéke magasabb, mint amennyi egy jogszerű felmondás esetén (ha erre egyáltalán van a munkáltatónak jogalapja) a törvény szerint járna. 

Ha postán kapod a felmondást, vagy legalábbis egy vélhetően felmondást tartalmazó levelet, akkor sem érdemes az átvételt megtagadni. A postai szolgáltatásokról szóló jogszabály szerint a tértivevénnyel feladott küldeményként kézbesített jognyilatkozatot, ha a küldemény átvételét megtagadják, a kézbesítés megkísérlésének napján, egyéb esetekben az eredménytelen kézbesítési kísérlet, valamint az értesítés elhelyezésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni. Tehát hacsak nincs a konkrét ügyedben olyan határidő, vagy bekövetkezni várt esemény, amely az ügy szempontjából sorsfordító lehet, akkor nem érdemes időt húzni és bon-bont adni a postásnak.

  • Üzleti helyzetként kezeld!

A törzsgárdatagság kora lejárt. Mind a munkáltató, mind a munkavállaló addig áll jogviszonyban a másikkal, amíg ez neki megéri. Természetesen napjainkban is vannak még - a közszférán kívül is - nem piaci viszonyrendszerben foglalkoztatottak, illetve kádertemetőként használt cégek, de a munkajogviszony alapvetően mindkét fél részéről gazdasági érdek alapon szerveződik. Tapasztalataim szerint a munkáltatói felmondások mögött sokkal ritkábban húzódnak személyes indokok, mint az a munkavállalók feltételezik. 

A célod tehát alapvetően ennyi: minden Munka Törvénykönyve szerinti járandóságodat fizesse ki a munkáltató. De lehet másodlagos célod is: esetleg egy picivel (vagy sokkal) több pénz, amit a munkáltató az adott helyzetben számodra kifizet.

  • Hajolj le a plusz pénzért!

Azokban az esetekben, ahol egy felmondás háttere személyes ok, vagy esetleg egy olyan tényező, ami nem eléggé egzakt (munkavállaló rossz illatú, esetleg jó dolgozó, de a többiek nem szeretik, fura szokásai vannak stb.), a munkáltató kínban van, hogy mire alapítsa a felmondást. Ekkor jössz Te! Ha erre jó ritmussal ráérzel, ajánld fel neki, ha esetleg úgy gondolja, te szépen távozol, csak ezt ki kell fizetni. Ha már átadta a felmondást, akkor is lehet egyeztetni, erre 30 nap áll rendelkezésedre. Ennyi ugyanis a keresetindítási határidő. Mivel keresetet írni időigényes, a felmondás átadását követően kb. két hétig vagy alkupozícióban. Jobb tehát azonnal ügyvédhez fordulni, és ha a felmondásban közölt indok valótlan vagy nagyon erőltetettnek tűnik, ezt be lehet „árazni” a munkáltatónál. Az alkupozíciót és tárgyalást ne keverjük össze a „zsarolással”. Hamar bele lehet csúszni egy csúnya kényszerítéses (Btk. 195.§) ügybe, ha a munkáltatóval fenyegetőzve tárgyalunk. Sokan titokban rögzítik a munkáltatóval folytatott vitájukat, vállalva a jogellenesség ódiumát. Tapasztalataim azt mutatják, hogy az esetek többségében ezek a felvételek túlértékelt bizonyítási eszközök.

  • Használd a rendelkezésre álló egyéb fórumokat!

A Panasztörvény alapján – jogellenesség észlelése esetén – két, ügyvéd segítsége nélkül is igénybe vehető  fórum áll rendelkezésedre.

A munkáltatóval szemben az illetékes Kormányhivatalnál panasz tehető. A Kormányhivataltól kérheted a jogszerű állapot helyreállítását, az okozott sérelem orvoslását és bizonyos esetekben a felelősségre vonást. Egy ilyen eljárás sok esetben terheket ró a munkáltatóra, de ez nem feltétlenül fog számodra anyagi előnyt jelenteni.

A Panasztörvény szerinti másik lehetőséged, hogy a munkáltató „privát” visszaélés-bejelentési rendszerébe teszel bejelentést. Minden, legalább 50 fős hazai vállalkozásnak lehetővé kell tennie, hogy a dolgozók és egyéb érintettek, köztük a volt dolgozók, beszállítók és alvállalkozók egy anonimitást garantáló felületen keresztül tájékoztathassák a vezetőséget, vagy a cégtulajdonost, ha jogellenességet tapasztalnak. Ha céged ilyen rendszert nem működtet, az már önmagában nagyon súlyos jogsértés.

  • Ne gondolkodj perben, de ha mégis, akkor mindent bele!

Munkaügyi jogviták érzelmekkel telítettek. A maradó munkatársakhoz való viszonyulás napról napra változik. Sokukat nehéz helyzetbe hozza, hogy elvárod tőlük a támogatást, vagy hogy ügyedben majd a pártodat fogva tanúskodjanak, pedig az ő megélhetésük nem tőled, hanem a munkáltatótól függ. 

A munkaügyi per vállalásáról ezért – amennyire csak lehet - érzelmektől megtisztított, hideg elmével dönts. A munkáltatónak valószínűleg több pénze van ügyvédre, mint neked. Hiszel a saját narratívádban, de lehet, hogy a munkáltató is hisz a sajátjában. Ha veszítesz, a munkáltató ügyvédjének a költségét is Te fizeted. Ha közben elhelyezkedsz, a neked megítélt összegből levonható az, amit időközben máshol megkerestél. Ha ennek ellenére beleállsz a jogvitába, akkor a számodra elérhető legjobb ügyvédet válaszd. Kérd tőle az esélyeid felmérését. Dolgozz vele együtt a tényfeltárásban, legyél vele őszinte, és vidd végig az ügyet akkor is, ha közben belefáradtál, mivel egy betárgyalt ügyből anyagi jogkövetkezmények vállalása nélkül nem lehet kilépni.

szerző:
Dr. Varga M. Péter - LL.M.
irodavezető ügyvéd
munkajogi és adatvédelmi szakjogász

Lighthouse Legal - Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda
 
+36 30 382 9220
iroda@lighthouselegal.hu
Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.
© 2024 Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda