Milyen a jó ügyvéd?

Avagy hogyan válasszunk ügyvédet és hogyan álljunk hozzá az ügyvédi szolgáltatáshoz?

2024.05.29.

Az adott ügyre a megfelelő ügyvéd kiválasztása kulcsfontosságú lépés, kis túlzással az „életünk” múlhat rajta. A megfelelő ügyvéd megbízásával nem csak szakértelmet, hanem nyugalmat is „vásárolunk”. Íme néhány lépés, amelyek segíthetnek az ügyedhez legmegfelelőbb ügyvéd kiválasztásában.

  1. Ismerd fel a szakértelmet!

Az első és legfontosabb lépés az, hogy ismerd fel, milyen szakterületen van szükséged jogi segítségre. A jogi területek sokszínűek, és az ügyvéd specializációja alapvető jelentőségű. Ha például konkrétan családjogi, büntetőjogi vagy éppen ingatlanjogi ügyben keresel szakértelmet, keresd azt az ügyvédet, aki ezen a területen tapasztalt, esetleg szakjogászi képzettséggel is rendelkezik. Ne hidd azt, hogy laikusként biztosan be tudod azonosítani, melyik jogterülethez társítható jobban az ügyed. Lehet, hogy önmagában már ahhoz jogász ismerős segítségét kell kérned, hogy a problémád mely szakterületeket érinti.

  1. Kérdezz és kutass!

Mondanánk, hogy kérdezz meg barátokat, családtagokat vagy ismerősöket, akik korábban hasonló jogi problémával néztek szembe, de ők sem biztos, hogy az adott feladatra megfelelő személyt tudnak ajánlani. Lehet, hogy valaki régen még naprakész volt egy adott területen, de az időmúlás megtépázta a felkészültségét vagy éppen egy magánéleti krach akadályozza a hatékony szolgáltatásban. Sajnos még nem áll rendelkezésre hazánkban olyan oldal, amely az ügyvédség egészét szaktudás alapon tudná szelektálni. De ha szánsz időt a böngészésre, akkor biztosan fogsz néhány szakembert találni, akitől meg tudod kérdezni, hogy van-e éppen szabad kapacitása, és ha igen, milyen díjszabással dolgozik.

  1. Szabadulj a klisék fogságától!

Ha a szaktudás adott, akkor mindegy, hogy az illető férfi vagy nő, fiatal vagy érettebb ügyvéd. Nem számít, hogy vidéki vagy fővárosi, öltönyben közlekedik vagy farmerhez veszi az inget. És hidd el, az sem mérvadó, hogy nagy iroda tagja, vagy egyszemélyes praxist visz. A lényeg, hogy Te és a Te ügyed legyen - annak megoldásáig - a fókuszában. Ha felhívod, tudja miről van szó, legyen elérhető, vagy ésszerű időn belül hívjon vissza. Egy ügyvéd ismertsége nem feltétlenül áll arányban a képviseleti képességével és a szaktudásával. A legfontosabb: menekülj attól, aki mindenhez ért! A polihisztorok kora lejárt. Egy modern ügyvéd egy-két, de legfeljebb három részterületen tud ténylegesen elmélyülni.

  1. Konzultálj!

Az ügyvéd kiválasztása előtt érdemes egy konzultáción részt venni. Ha van rá módod, találkozó előtt foglald össze neki a történetet kronologikusan, szabatosan, logikusan. Egy személyes (vagy online) találkozás során jobban megismerheted az ügyvédet, és értékelheted, hogy mennyire érthető és segítőkész. Használd ki a lehetőséget, hogy feltedd a kérdéseidet, és érdeklődj az ügyvéd tapasztalatairól és a már képviselt, hasonló ügyek eredményeiről. Hallgass az ösztöneidre! Ha nem érzed jól magad az ügyvéd társaságában vagy nem vagy elégedett a válaszaival, keress tovább. A „kémia”, a bizalom és a nyitott kommunikáció nem csak egy párkapcsolatban kulcsfontosságú, de egy sikeres jogi képviseletben is. A hasonlat nem véletlen: az ügyfél-ügyvéd kapcsolat is csak addig tud működni, amíg a bizalom adott. Ne várd azt, hogy az első konzultáció ingyenes legyen. Fizess érte! Egy elfoglalt ügyvédnek nincsen módja folyamatosan időt szánni ismerkedő beszélgetésekre.

  1. Legyél tisztában a díjazási feltételekkel!

Fontos, hogy tisztában legyünk az ügyvéd vagy az ügyvédi iroda díjazási rendszerével. Kérj írásos ajánlatot vagy megbízási szerződést, amely tartalmazza az árazást és a díjakat, valamint azok fizetési módját, hogy elkerüld a későbbi félreértéseket. Fontos, hogy mindig figyelmesen olvasd el a szerződés egészét, a díjazást és a fizetés részleteit érintő részek tekintetében pedig különös alapossággal járj el! Kérdezz, ha nem érted! Ha az ügyvéd nem vesz fel tényvázlatot, illesszétek bele azt a szerződésbe.

  1. Kerüld az ügyvéd „ellenőrizgetését”!

Szerencsére nem gyakori, de előfordul, hogy valaki teljes körű képviseleti megbízást ad az ügyvédnek, de más ügyvéddel folyamatosan „ellenőrizteti” a munkáját. Ez zsákutca. Az elérni kívánt célt egy ügyvéd nem feltétlenül azon az úton közelíti, mint a másik. Az is lehet, hogy a „nagy „ötlet” nem egy ügy elején, hanem közben ugrik be az ügyvédnek. Egy adott ügyben mellékágon, titokban bevonni egy vagy több másik jogi szakembert a bizalmatlanság melegágya. Ha több ügyvédet kívánsz fizetni, vagy az ügyed megkívánja a különböző szakértelmek bevonását, semmi akadálya, foglalkoztasd őket csapatban! Az viszont jogos „önvédelem” és az ügyvéd nem veheti rossz néven, ha a határidő lejárta előtt rákérdezel, hogyan áll a munkával, megkérdezed, hogy van-e még bármilyen plusz információra szüksége stb. Ha Téged ez megnyugtat, próbáld meg úgy a felszínen tartani az ügyed, hogy az ne tűnjön tolakodásnak!

Remélem, sikerül olyan ügyvédet találnod, akivel elégedett leszel!

Ne feledd, az ügyvéd partnered kiválasztása sok kutatást és figyelmet igényel, de az idő és az erőfeszítés megtérül. Ha pedig már van jogi partnered, ne hidd azt, hogy minden jogi problémára ő a válasz. Ha korrekt partnered van, akkor ezt őszintén meg fogja Neked mondani, és ajánl valakit maga helyett a számára nem komfortos feladatokra.

szerző:
Dr. Varga M. Péter - LL.M.
irodavezető ügyvéd
munkajogi és adatvédelmi szakjogász

Lighthouse Legal - Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda
 
+36 30 382 9220
iroda@lighthouselegal.hu
Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.
© 2024 Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda