Az enyém, a feleségemé vagy közös?

Amikor a papnak tett ígéret már kevés…

2024.05.12.

Megvan Sheldon szerződésmániája az Agymenők című nagysikerű sorozatból? Több millió ember nevetett és nevet ma is a fura fiatal fizikus zseni kényszerességén. Számos alkalommal csináltak viccet a barátai Amy-vel közös kapcsolati szerződésükből, amely olyan bagatellnek tűnő pontokkal volt tele, mint a „havi egy esti randi” vagy a „nincs nosztalgia záradék”, és (SPOILERVESZÉLY!) amelynek elkészítését később Leonard és Penny maguk kérik Sheldontól. Ajánljuk ezt a cikket (és a sorozat erről szóló epizódját) azoknak, akik Sheldon barátaihoz hasonlóan mindeddig felesleges bonyolításként vagy konfliktusforrásként gondoltak a házassági, kapcsolati szerződésekre.

A házasság alapvetően egy vagyonjogi intézmény. A jog az érzelmi vonatkozásokat nem, azok következményeit viszont képes kezelni.

A házassági vagyonjogi szerződés lehetőséget biztosít a házastársaknak arra, hogy meghatározzák, milyen vagyonjogi következmények vonatkoznak rájuk a házasság során és annak megszűnése esetén. A házaspárok tehát – ha a törvényi vagyonjogi szabályoktól el kívánnak térni - egyedi megállapodásokat köthetnek a vagyonuk kezeléséről, hasznosításáról és a vagyonmegosztásról. 

A lehetőség tehát adott, kérdés, hogy hogyan álljatok neki?

  • Tisztázzátok a vagyonjogi státuszokat!

Tárjátok fel a saját és a partneretek vagyontárgyait, adósságait és jövedelmeit. Ezen információk alapján határozzátok meg, mely vagyontárgyakat tekintitek közösnek, és melyeket tartjátok különvagyonnak. El kell dönteni, hogy az együttélés során a közszerzeményi, a vagyonelkülönítő vagy a vegyes rendszert kívánjátok alkalmazni.

  • Határozzátok meg a vagyonjogi és elszámolási viszonyaitokat!

A házassági vagyonjogi szerződés lehetővé teszi a felek számára, hogy egyedi vagyonmegosztási rendszert dolgozzanak ki. Szokásos megoldás, hogy a felek a házasság előtt különvagyonba tartozó vagyonelemeik tekintetében egymással szemben sem a házasság fennállása alatt, sem pedig annak megszűnése esetére nem támasztanak igényt. Szintén szokásos megállapodási elem, hogy a felek a közös háztartás költségeit, valamint jövőbeli közös gyermek nevelési költségeit közösen, fejenként egyenlő arányban viselik, ugyanakkor az sem ritka, hogy a férj a feleségnek meghatározott összegű „konyhapénzt” utal. Amennyiben a feleknek gazdasági társaságokban is van üzletrészük, az ezekhez kapcsolódó jogok rögzítése szinte elengedhetetlen, ugyanígy a házasságba „hozott” adósságok kérdésének rendezése is. Nem részletkérdés bizonyos ingóságok sorsának kezelése sem, főleg, ha az értékes, vagy valamelyik fél számára komoly érzelmi értékkel bír.

  • Értsétek meg és nyilvánítsátok ki, hogy ez nem bizalmatlanság!

Éppen ellenkezőleg: ez az egymás iránti bizalmatokat növeli. Tévedés, hogy a szerződés csak a nagyobb vagyonnal rendelkező fél érdekeit szolgálja. Egy nagyobb vagyonnal rendelkező ember vagy egy üzletileg potentált, ha akarja, megtalálja a módját annak, hogyan rejtse el vagyonát házastársa elől. Ne jussatok el idáig! Ha nagyon eltérő a házasság előtti vagyoni helyzetetek, akkor is lehet olyan szerződést szerkeszteni, amely mindkét fél nyugalmát biztosítja. Ugyanakkor, ha valamelyik fél vonakodik, talán éppen azért, mert a másik egyenlőtlen szerződési feltételeket ajánl, vagy éppen finoman szólva sem nagyvonalú, akkor viszont ne kössétek meg a szerződést, mert egy mellérendeltséget nélkülöző viszonyrendszer párkapcsolati métellyé tud válni. Aki már vált házassági vagyonjogi szerződés nélkül, az tudja, ennek hiányában mennyi bizonytalanság tartja fogságban – hónapokig vagy évekig – az ember elméjét és teszi próbára idegrendszerét.

  • Kérjetek ügyvédi segítséget!

A házassági vagyonjogi szerződéshez ügyvédi vagy közjegyzői közreműködésre van szükség, ez érvényességi feltétel. A szerződés harmadik személlyel szemben akkor hatályos, ha a szerződést a házassági vagyonjogi szerződések országos nyilvántartásába bevezetésre került, vagy ha a házastársak bizonyítják, hogy a harmadik személy a szerződés fennállásáról és annak tartalmáról tudott vagy tudnia kellett.

A vagyonjogi viszonyaikat és más, kapcsolaton belüli jogaikat és kötelezettségeiket természetesen nem csak jelenlegi vagy leendő házastársak, hanem élettársak, sőt akár életvitelszerűen együtt nem élő, de párkapcsolatban álló emberek is rendezhetik. A pontos elszámoláshoz és nyilvántartásokhoz rengeteg technológiai támogatás elérhető, tehát egy esetleges jogvita esetén a bizonyítási kérdések könnyebbé váltak. A XXI. században bizonyos erőforrások hiányának kezelése mindennapi küzdelmeink alapja. Erőforrásaink megosztása tehát életünk egyik fő szervező ereje, ezért muszáj családon belül egyensúlyban tartani az ezekhez való hozzáférést, úgyszintén a terhek viselésének arányát és módját.

szerző:
Dr. Varga M. Péter - LL.M.
irodavezető ügyvéd
munkajogi és adatvédelmi szakjogász

Lighthouse Legal - Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda
 
+36 30 382 9220
iroda@lighthouselegal.hu
Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.
© 2024 Dr. Varga M. Péter Ügyvédi Iroda